Miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät kehittyvät jatkuvasti ja nopeasti. Pieniä lennokkeja eli droneja on eniten yksityiskäytössä, viranomaiset ja ammattilaiset eri teollisuuden aloilla suosivat puolestaan kehittyneempiä laitteita.
Isoimmat järjestelmät kehitetään erityisesti maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden ja merialueiden valvonnan tarpeisiin. Kehitteillä on myös autonomisia järjestelmiä henkilö- ja tavarankuljetukseen.
Miehittämättömillä ilma-aluksilla voi olla huomattavasti miehitettyjä ratkaisuja pidempi toiminta-aika. Lentäjien tai muiden toimintaan osallistuvien henkilöiden inhimillisiä rajoitteitahan ei tarvitse ottaa huomioon. Pidempi toiminta-aika merkitsee myös kustannussäästöjä.
Miehittämättömät ilma-alukset voivat toimia myös sellaisilla alueilla ja sellaisissa tilanteissa, joissa lentokoneen miehistön turvallisuus vaarantuisi. Esimerkiksi:
Alan nopeaa kehitystä kuvaa sekin, että ilma-aluksista käytetään hyvin erilaisia nimityksiä ja lyhenteitä. Esimerkiksi:
Miehittämättömän ja autonomisen lentämisen tulevaisuus edellyttää turvallisia, luotettavia ja sertifioitavia ratkaisuja. Airbusilla on pitkä historia miehitetystä lentämisestä ja tähän kokemukseen perustuen yhtiö rakentaa tulevaisuuden miehittämättömiä ilmailujärjestelmiä. Yhtiöllä on kokemusta niin miehittämättömien ilmailujärjestelmien kehittämisestä kuin operoinnistakin.
Löydät lisää tietoa Airbusin miehittämättömän ilmailun ratkaisuista airbus.com-sivustolta.
Oletko median edustaja? Löydät sinua eniten kiinnostavaa sisältöä www.airbus.com sivustolta.
Airbus Defence and Space: Hiomotie 32, 00380 Helsinki | Mattilanniemi 6, 40100 Jyväskylä
Tel. +358 10 4080 000