Virve-viranomaisradioverkko ja Virve-puhelimet mahdollistavan tehokkaan ja turvallisen kenttäjohtamisen ja viestinnän Suomen viranomaisten kesken. Järjestelmä perustuu Airbusin kehittämään ja toimittamaan TETRA-ratkaisuun.
Lue lisää Virvestä ja TETRA-ratkaisuista.
Tilannetietoisuus on yksi nykyaikaisen maanpuolustuksen kulmakivistä. Yksi merkittävä tekninen kokonaisuus osana Puolustusvoimien tilannetietoisuutta on Airbusin toimittama MST-järjestelmä.
Lisätietoa MST-järjestelmästä ja sensorifuusiosta.
Suomen ilmavoimat operoi yhteensä kolmea Airbus C295 -kuljetuskonetta. Ilmavoimien historian suurinta konetta käytetään muun muassa materiaalin ja henkilöstön ilmakuljetuksiin.
Lue lisää C295-kuljetuskoneesta.
Koko maan kattava viranomaisradioverkko Virve mahdollistaa eri viranomaisten välisen yhteistyön ja kenttäjohtamisen. Verkon avulla viranomaisten voivat viestiä turvallisesti ja tehokkaasti. Virve-verkossa on yli 39.000 liittymää ja sen avulla käydään keskimäärin 130.000 ryhmäpuhelua päivässä.
Virve perustuu viranomaisten erityisvaatimukset täyttävään TETRA-teknologiaan. Verkkoratkaisun lisäksi Airbus on toimittanut suomalaisille viranomaisille ja muille kriittisille toimijoille tuhansia radioita (Virve-puhelimia).
Teknologian kehittyessä hybridiratkaisut eli TETRA- sekä laajakaistateknologioita yhtaikaa hyödyntävät ratkaisut ovat tulleet ajankohtaisiksi.
Airbus kehittääkin itse ja yhdessä kumppanien kanssa uusia sovelluksia, jotka tehostavat kenttäjohtamista ja -viestintää. Sovellukset mahdollistavat muun muassa sujuvan viestinnän tavallisten älypuhelinten sekä TETRA-radioiden välillä. Airbus on myös tuonut markkinoille esimerkiksi Tactilon Dabat -laitteen, joka on sekä älypuhelin että TETRA-radio.
Lisätietoa Virve-verkon palveluista löydät Erillisverkkojen verkkosivuilta ja lisätietoa Airbusin ratkaisuista viranomaisten kenttäjohtamiseen löydät Airbus / Secure Land Communications -verkkosivustolta.
Yhtenä Euroopan puolustusvirasto EDA:n Pooling&Sharing-aloitteista on ollut viranomaisten satelliittikommunikaatiotarpeiden kokoaminen yhteen, jotta ratkaisujen hankkiminen olisi viranomaisille yksinkertaisempaa ja käyttö edullisempaa. Vuodesta 2012 lähtien Airbus on tarjonnut ESCPC-järjestelyn (European Satellite Communication Procurement Cell) kautta satelliittikommunikaatiota niin Suomen kuin monen muunkin eurooppalaisen valtion viranomaisten käyttöön. EDA:n mukaan järjestely on tuonut käyttäjille jopa 20%:n säästöt verrattuna aikaisempaan toimintatapaan.
Enemmän tietoa Airbusin satelliittikommunikaation referensseistä ja sotilasviestinnän asiakkaista löydät Airbus / Secure Communications -verkkosivulta.
Virve-verkko otettiin virallisesti maanlaajuisesti käyttöön vuonna 2002 ja siitä alkoi Suomessa kehitetyn teknologian maailmanvalloitus. Sittemmin Airbus on toimittanut yli 300 verkkoa yli 70 maahan - koko maan kattava viranomaisverkko on toimitettu Suomen lisäksi esimerkiksi Belgiaan, Ruotsiin, Saksaan, Viroon ja Unkariin.
Yhteensä Airbusin TETRA-ratkaisuilla on lähes 2.000.000 käyttäjää joka päivä. Maailman suurimmassa digitaalisessa viranomaisradioverkossa eli Saksan BOSNet-verkossa on yli 820.000 käyttäjää.
Tilannetietoisuus on yksi nykyaikaisen maanpuolustuksen keskeisistä suorituskyvyistä ja sen merkitys korostuu puolustushaarojen yhteisoperaatioissa.
Airbus kehittää ja toimittaa Puolustusvoimille Multi Sensor Tracking -järjestelmää (MST), jonka ansiosta erilaisten aktiivisten sensorien, kuten ilmavalvontatutkien toimittamat tiedot ja muu valvontatieto voidaan yhdistää koko alueen kattavaksi ilmatilannekuvaksi. Järjestelmän tuottamaa reaaliaikaista maalitilannekuvaa voidaan jakaa kaikille tarvitsijoille, mikä tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa.
Moderni ja alati kehittyvä järjestelmä kykenee vastamaan uusiin käyttäjätarpeisiin. Kun Puolustusvoimat hankkii esimerkiksi uutta valvontakalustoa, voidaan tämä liittää nopeasti osaksi järjestelmää, jonka kehitys tapahtuu läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa.
Lisätietoa Airbusin ratkaisuista tiedustelun ja valvonnan alalta voit lukea englanniksi Airbus / Intelligence -verkkosivustolta.
NATO:n AWACS-järjestelmä on ollut sensorifuusioteknologian edelläkävijä ja Airbus on kehittänyt AWACS:in valvontateknologiaa vuosikymmenten ajan.
Niin MST-järjestelmä kuin muutkin Airbusin toimittamat reaaliaikaiset tilannekuvajärjestelmät hyötyvät siitä, että sensorifuusioteknologiaa kehitetään usean vaativan käyttäjän tarpeisiin. Muita teknologian käyttäjämaita on sekä Euroopassa että muissa NATO-maissa.
Airbus C295 on kaksimoottorinen potkuriturbiinikone, joita Airbus on toimittanut Suomen ilmavoimille vuosina 2007 ja 2011 yhteensä kolme kappaletta. Ensimmäinen koneyksilö luovitettiin Ilmavoimien 89-vuotispäivänä 6. maaliskuuta 2007.
Ilmavoimien historian suurinta konetta käytetään Puolustusvoimissa materiaalin ja henkilöstön kuljetuksiin, minkä lisäksi yksi koneista toimii valvontakoneena.
Airbus C295 MPA / MSA on yli 60% osuudella markkinajohtaja medium-luokan valvonta- ja tiedustelukoneissa. Se soveltuu erinomaisesti merivalvontakäyttöön hyvien matalalento-ominaisuuksien ja luokkansa parhaan toiminta-ajan ansiosta.
Maritime Surveillance Aircraft MSA -versio on kehitetty erityisesti merialueiden valvonta-, pelastus-, ympäristönsuojelu- ja etsintätehtäviin. Maritime Patrol Aircraft MPA -versio on suunniteltu sukellusveneiden ja pinta-alusten torjuntaan. Molemmat järjestelmät sisältävät kattavan varustuksen valvontasensoreita, kommunikaatiojärjestelmiä sekä integroidun taktisen valvontajärjestelmän (Fully Integrated Tactical System, FITS).
FITS on Airbusin kehittämä valvontajärjestelmä, jolla operaattori integroi ja hallinoi lentokoneen sensorien keräämää dataa. Kahdelle 24” näytölle toistettava reaaliaikainen informaatio ja helppokäyttöinen valvontakonsoli parantavat tilannetietoisuutta ja nopeuttavat päätöksentekoa kaikissa olosuhteissa.
C295:n takaramppi tekee koneesta monikäyttöisen ja erilaisiin tehtäviin mukautuvan. Koneen modulaarinen matkustamo voidaan lastauksen aikana nopeasti uudelleenkonfiguroida miehistönkuljetuksesta rahtikäyttöön tai niiden yhdistelmäksi. Lisäksi esimerkiksi sairaankuljetus (MEDEVAC) ja muut käyttötilanteet ovat mahdollisia. Airbus räätälöi matkustamon asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Takarampin ansiosta myös pelastusvälineiden, kuten pelastuslauttojen, tiputus on mahdollista lennon aikana. C295 kykenee kuljettamaan 2000 kilogramman hyötykuorman jopa 4000 kilometrin päähän. Konetyyppiä käytetään muun muassa sotilasoperaatioihin ja humanitääriseen apuun. Puolustusvoimat käyttää C295-koneita miehistö- ja rahtikuljetuksiin kotimaassa ja ulkomailla.
Lisää tietoa koneen käytöstä Suomessa löydät Ilmavoimien verkkosivustolta ja tietoa koneen ominaisuuksista löydät Airbusin englanninkieliseltä verkkosivustolta.
Airbus C295 -konetyyppiä on tilattu yhteensä yli 200 kappaletta ja se on maailman eniten myyty Light&Medium-luokan taktinen kuljetuskone. Konetta käyttää 28 operaattoria yhteensä yli 25 maassa.
Finnair operoi merkittävää määrää Airbus-lentokoneita. Laivastossa on käytössä kapearunkoisia A319-,
A320- ja A321-koneita sekä laajarunkoisia A330- ja A350-koneita.
Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue operoi yhteensä viittä Airbus Helicoptersin valmistamaa raskasta Super Puma AS331/H215 -helikopteria. Maavoimat käyttävät toiminnassaan NH90-kuljetushelikoptereita, joita on toimitettu 20 yksikköä.
FinnHEMS käyttää Suomen lääkärihelikopteritoiminnassa Airbus H135- ja Airbus H145 -koptereita. Helikoptereita operoivat Babcock Scandinavian AirAmbulance sekä Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab.
Lisätietoa näistä ratkaisuista löydät airbus.com-sivustolta.
Oletko median edustaja? Löydät sinua eniten kiinnostavaa sisältöä www.airbus.com sivustolta.
Airbus Defence and Space: Hiomotie 32, 00380 Helsinki | Mattilanniemi 6, 40100 Jyväskylä
Tel. +358 10 4080 000